25 Aralık 2014 Perşembe

Shea Yağı

Shea Yağı Nedir

Shea yağı mucizevi özellikleri ile bilinen oldukça kaliteli bir yağdır. Shea Butter (karite yağı) olarak da adlandırılır Karite (shea) ağacının meyvesinden elde edilen katı formda bir yağdır.

Karite ağacı, tropikal Afrika ağacıdır 12,5 ile 25 metre uzayabilen bu ağaç ceviz büyüklüğünde meyveler verir. Ağacın meyve vermesi için 25 yıl gerekmektedir. Ortalama 250 sene ömrü olan bu ağaçlar genellikle kendiliğinden büyürler.Özellikle Burkina Faso ve Gana'da kadınlar tarafından toplanarak işlenen Karite meyvesinin hasatı yapıldıktan sonra yemişleri kurutulur, bu yemişler ince bir macun haline getirmek için öğütüldükten sonra elde edilen macun Karite Yağı (shea yağı) haline gelir.


Shea yağı hücre yenilenmesini hızlandırır ve yumuşakcık, elastik bir cilt görünümü sağlar. Ciltte koruyucu bir tabaka oluşturarak cildin nem dengesini sağlar. Shea butterin tahriş azaltıcı özelliği vardır, yara izleri, egzema, yanık, ciltteki pullanma ve döküntüler, çatlaklar, kırışıklıklar üzerinde etkileri bilinmekte ve bu özellikleri sayesinde kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Shea butter yani karite yağı cilt tarafından çok hızlı emilir. Shea ultra viyole ışınlara karşı doğal bir güneş koruyucudur spf 3 civarında bir koruma sağlar. Shea butter çok iyi bir dudak nemlendiricisidir. Saç bakımında ideal yağlardan birisidir, yıpranmış saçları derinlemesine nemlendirerek, saçların kırılmasını ve koparak dökülmesini engellemeye yardımcı olur. shea butter iyi bir nemlendirici olduğu için oldukça iyi bir cilt bakım yağıdır, shea yağı saf kullanılabileceği gibi diğer yağlarla karıştırılarak, daha kişisel bakımlar elde edilebilir.

 Shea yağı asit değerleri,
  1. Palmitik  acid      4.0
  2. Stearik     acid     41.5
  3. Oleik         acid     46.4
  4. Linoleik   acid     6.6
  5. Arachidic acid   1.5

 

Shea Yağı Faydaları


Shea butter yani karite ağacı yağı, saç ve cilt için çok faydalı bir bakım yağıdır. bilinen en önemli faydaları şunlardır.

  1. Tüm vücut ve yüz için nemlendirici amaçlı kullanılabilir.
  2. İçeriğindeki yüksek miktarda A ve E vitamini sayesinde,kırışıklıklarla başetmek için kullanılabilir. Ayrıca kolajen üretimini de arttırdığı bilinmektedir.
  3. Çatlak, yara ve yanık izlerini nemlendirip, görüntünün düzeltilmesinde kullanılabilir.
  4. Nemlendirici etkisi sayesinde, cildin rüzgar, güneş ve soğuğa karşı dayanıklılığı arttırır.
  5. Ayak ve topukları yumuşatmak için, haftada 1 veya 2 kez kullanılabilir.
  6. Gözenekleri tıkamadan, kuru saç diplerinin nemlenmesini sağlar.
  7. Çok işlem gören saçların onarılmasında ve yumuşamasında etkilidir
  8. Ciltteki lekeler ve kırışıklıklar - kuruluktan doğan deri kaşınmaları
  9. Ayaklardaki sert deriyi yumuşatma (özellikle topuklar)
  10. Hamilelikte oluşan çatlakların önlenmesinde
  11. Cildin esnekliğini koruma
  12. Küçük yanıklar
  13. Egzama, seboreik dermatit, sedef hastalığı gibi, hastalıklarda tahriş azaltıcı ürün
  14. Pürüzsüz cilt dokusu
  15. Lekeleri ve yara izlerini azaltma
gibi amaçlarla kullanılmakta olan shea butter, oldukça ideal bir bakım yağıdır. Bu özellikleri sayesinde özellikle avrupalı kadınlar shea yağının faydalarından yaraklanmakta ve shea yağının kullanımı artmaktadır.

Dünya çapında çok popüler olan shea yağı, bir çok krem, losyon, serum,saç bakımı ürünlerinin ana formülasyonunda kullanılmaktadır. Ancak hiçbirisi saf shea yağının kullanımı kadar etkili değildir.

 

Shea Butter Kullanımı

 

Çalışmalar ve kullanıcı deneyimleri shea yağının ilave koruyucu,kokular ya da maddeler olmadan, doğal haliyle kullanılmasının en etkili olduğunu göstermiştir. Diğer ürünler içerisinde kullanılan shea yağının şifa özellikleri ve genel etkinliğini kaybolmaya başlar.

 Yüzünüze ve vücudunuza günlük olarak shea yağını krem gibi uygulayabilirsiniz. Shea yağı içerisinde bulunan sinnamik asit varlığı güneşe ve soğuğa maruz kalmaya ve cildin korunmasına yardımcı olur. Shea yağı, aynı zamanda,cilt elastikiyetini uzatır kırışıklık ve güneş lekeleri gelişimini geciktiren ve havanın kirletici etkileri ile kir ve yağdan koruyan doğal bir bariyer oluşturur.Kuru ayaklar ve topuk çatlakları için bir çift kalın çorap kullanarak yatak ve uyku öncesi shea yağını ayaklara uygulayınız. Hızlı cilt yumuşatıcı sonuçlar için, shea yağı uygulamadan önce ayaklarınızı lavanta yağı ile de ovabilirsiniz.

 Egzama, dermatit ve sedef gibi durumlar için doktorunuzun verdiği ilaç ve kremlerin yanı sıra shea yağı kullanabilirsiniz.

 Cilt esnekliğini artırmak ve cilt  hatları ve kesiler gibi görünümleri en aza indirmek için izleri, çatlakları ve lekelerin üzerine shea yağı sürün.Kuru elleri ve tırnak etlerinin içine shea yağı ile yatmadan önce masaj yapın. Ciddi şekilde kuru yüze sahipseniz bu tarz ciltler için shea yağı uygulayın, ancak aşırı yağlı ciltlerde kullanmayın. Sinek ve böcek sokmaları ve saç kökünü nemlendirmek için temiz saçta çok az miktarda shea yağı kullanın.

Shea yağını şu adresten alabilirsiniz http://www.doakozmetik.com/shea-butter-pmu37

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder